Jag syr!

jag har knåpat och donat och haft mig och lyckades slutligen knåpa ihop ett mönster på en kappa som borde passa mig utmärkt (Och det gör den!). Jag köpte kraftigt ulltyg av dyrare slag (svetten rann när jag skulle börja klippa i det) Till foder hittade jag ett elegant satintyg i en magisk vinröd färg som ger kappan en riktig vintage feeling. Detta måtte vara det dyraste plagget jag någonsinn sytt. Men hellskotta sååå fin kappan blev. Den har en känsla av sent 1800-tal och sent 40- tidigt 50-tal. En riktigt pärla är vad det blev. Bilder på det färdiga resultatet får sambon plåta imorgon.  Men lite instagrambilder kan jag bjuda på, där jag förresten heter mcjretroclothing. Sist men inte minst så vann jag en budgivning på tradera (jag var den enda som budade) Ett riktigt 50-tals kap. 
 
Ciao/Mc.J 
 
 

50's princess

En liten beställning på en prinsessklänning. Jag ville sy den i femtiotals stil, så klart! Så kjoldelen fick bli kort och vippig. Dock vart det inte tyg åt en helcirkelkjol så det fick bli en halv. liten puffärm som skriker 50-tal var självklart givet. Hur som helst, nu är den klar och redo att levereras till en liten prinsessa. stl 2,5-3år (98). mönstret har jag konstruerat själv :) /ciao Mc.J 
 
 
 
 

sytt

Tjohej! 
 
I helgen så har jag hunnit sy en ny klänning med öppen rygg och slits i ärmarna. Himskans nöjd, den har även hunnit invigas. Jag har tyvärr inga bra bilder på den. Bara några kassa sådana från instagram. Men jag kommer ta bättre bilder så fort tid finnes. 
Dessutom så blev det en liten road trip igår med svärföräldrarna, första stopp Ikea där det inhandlades lite förberedelser inför jul. Och nästa stopp blev husebyjulmarknad. Oh vad jag älskar julmarknader. Tycker absolut att det är tillåtet att julpynta när julmarknaderna har dragit igång. Vad är bättre än juletider? Inte mycket, jag hade gärna haft tomtar uppe året runt om Sambon tillåtit det. Däremot är jag lite tveksam till själva julafton!
 
 

Sy din shoppingkasse

Matkassen är utformad för att du på bästa sätt ska kunna bära hem dina matvaror. Så därför har jag tagit måtten på en matkasse för att kunna sy den ultimata matkassen.
 
mät upp (lägg till sömsmån) och klipp ut delarna. jag har använt ett grovt syg från ikea. jag rekommenterar möbeltyger eller varför inte vaxduk. Använder du tunnare tyger kan det vara bra att stärka tyget med vlieselin. Jag har klippt ut dubbelt av alla delar eftersom jag tänker sy min kasse med foder för att den ska bli riktigt rejäl. Om du inte syr med foder så var noga med att sicksacka sömmarna eller overlocka dem. Sy sedan ihop delarna, smala sidorna med botten och sedan breda sidorna. lämna ett hål i botten på foderkassen. 
 
Handtagen bestämmer du själv hur långa och breda du vill ha dem, vik dem på mitten/längden och pressa. vik upp och Vik sedan in 1cm på var sida och vik sedan ihop dem igen. Sy igen med en stickning, sy en stickning på andra sidan med.
 
sy fast handtagen med en liten söm på foderdelen (den med hål i botten)handtagen ska ligga neråt. om du inte syr med foder så bör du fålla kanten på kassen och sy fast handtagen med ett stort kryss så att de sitter ordentligt. och då syr du fast dem med handtagen liggandes uppåt.
 
När du kommit så långt så vänder du delen med hål i botten och handtag ut och in. sätter i den andra kassen innut i. räta mot räta, söm mot söm. nåla fast. sy runt kanten 2 cm ner. vänd sedan ut kassarna genom hålet. då ser det ut så här. Då ska du sy ihop hålet. antingen gör du det för hand lr på maskinen
 
pilla nu ner foderkassen i ytterkassen. pressa kanten och sy en stickning runt kanten
 
Done! Nu kan du veckohandla med gott samvete. Nu behöver jag sy 3 till, brukar fylla ca 4 pappkassar varje vecka. 
 
 
 

Matkassar!! Vilken Bov!

2kr hit och dit,  matkassen är ju ändå så billig. Tänk dig att du veckohandlar och det går åt några kassar per vecka. Det är 52 veckor per år. 2kr blir hundralappar. Och inte är det speciellt miljövänligt heller. Visste ni att genomsnitt svensken lägger 500-600kr på matkassar varje år per hushåll. Det blir ca 25 000 kr på 50 år. På Matkassar!! Äckligt!
Så har du inte köpt några julklappar så är tygkassar ett hett tips, tänk vilken tjänst du gör genom att ge bort en tygkasse. Sparar pengar och sparar på vår jords resurser. Det bästa är att sy dem själv, då får du dem så stora och rymmliga som du själv vill ha dem. Och varför inte göra dem personliga med broderi eller applicationer. Hur kul som helst. 
Vill du vara superduper miljövänlig så kan du sy dem av en gammal duk som ligger och skräpar eller gå till en secondhandaffär/ Loppis och hitta någon snajsig gammal gardin. 
Ha en underbar dag mina vänner. Nu ska jag sy en kjol till min mormor och konstruerar ihop ett mönster till en matchande chiffongblus. Ciao/ Mc.J 
 
 
 

så här hittar ni till min etsy shop

 tre dagar sedan min etsy shop öppnade och tre varor har lämnat butiken. Ni hittar hit härhttps://www.etsy.com/shop/McJRetroClothing

Nya kuddar! (igen)

Det har hänt igen, nya kuddar till vardagsrummet. Sydda i finaste 60-tals tyget, formgivare Maud Fredin-Fredholm. Mest känd för sina tryckta tyger, men jag tycker att de vävda är minst lika underbara. Och mer hållbara för någon som tröttnar snabbt och gärna byter ut (jag). De är vita, creamfärgade och har en silvertråd mellan ränderna. Så det glittrar lagom (jag älskar glitter). Det blev totalt tre stora kuddar. Tänker sy två små kuddar att matcha upp med, och hoppas på att hitta fina tyger i marocko. Jag börjar bli kräsen, kvalité och dyra designprylar har växt sig fast i min arma kropp. billiga kvantitets prylar gör mig bara förbannad (oftast). Tummen upp för fantastisk återvinning (typ loppis och secondhand) och fantastiska formgivare som tillverkar konst i kalité.
 
Trodde aldrig att det skulle vara så svårt att inreda ett helt hem, det tar ju flera månader (säkert år) Men förra veckan köpte vi detta fantastiska soffbordet från 70-talet med kopparskiva. Älskar verkligen det och det matchar min julklapp till Robin så himla bra (btw jag är klar med alla julklappar) Och nu är jag på jakt efter en rustik mediabänk. Någon som har en till salu?? 
 

Mc.J Retro Kläder

De första plaggen kommer äntligen att publiceras i etsy shopen ikväll och förhoppningsvis öppnar jag den imorgon. Än så länge är det bara barnkläder och med tanke på hur dyrt det är att tillverka allt så har jag bara kunnat tillverka ett fåtal plagg. Förhoppningsvis kommer det utvecklas till privata beställningar istället så att jag inte behöver ligga ute med några tusen hela tiden. Puuuh, stressigt!!! Ha en underbar kväll, dt ska jag ha iaf. Igår lagade jag en ny rätt. Ärtiga majsbiffar (fruktansvärt goda, nya favoriter) Och idag blir det Chili sin carne wraps (aldrig ätit Chili sin sarne) Älskar att prova nytt. puss och ciao/ Mc.J 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ekologiskt

En liten uppmaning!
 
40% av pengarna som vi svenskar lägger på mat går till skräpmat, chips, godis och läsk. Hela 40%!!! Det är äckligt. Och många vill inte köpa ekologisk för att det är dyrare, men hade vi slutat lägga pengar på halvfabrikat så hade vi kunnat fylla skafferi och kylskåp med ekologiska råvaror. Dessutom är det int mkt dyrare än annan mat. Världen mår bättre och du mår bättre. Visst behöver du inte förrändra hela din kost (i vårt hushåll jobbar vi på att lägga om hela) Men små förändringar kan hjälpa många människor. 
konsumtion av kläder är också skrämmande, köp kvalité så behöver vi inte överkonsumera. Tänk efter innan du handlar onödigt. Tänk efter på vad du har för värderingar i livet. Vad är viktigast för dig? kortsiktig lycka eller långvarig lycka? Genom ekologisk konsumtion kan du nå långvarig lycka <3
 
mina mål är att kunna leva så ekologiskt det går i vårt samhälle. Jag har bytt ut en del produkter i badrumsskåpet, rapsodine, kroppsvård som är baserade på svensk ekologisk rapsolja. Tillverkas i mariestad. Låter även håret växa ut till min naturliga hårfärg för att slippa behandla det med starka kemikalier när jag går till frisören och färgar det. frukt och grönt, när det går att välja ekologiskt gör jag det. och jag planerar mitt egna odlingsland för att kunna bli så självförsörjande som möjligt och slippa besprutade varor. vi kan alla göra något tsm. 
 
 
RSS 2.0